top of page

Letovanje u Leptokariji - Korisni saveti

Leptokarija je slikoviti, primorski gradić u Grčkoj sa oko 3000 stanovnika. Nekada je bila ribarsko selo, a već decenijama je interesantno turističko mesto, pogotovo za srpske turiste.

Podeljena na dva dela, gornji i donji, a između njih prolazi pruga. U gornjem delu Leptokarije uglavnom živi lokalno stanovništvo, tu se nalazi ogroman park, zatim jedna prometna šetačka ulica gde možete kupiti raznovrsnu robu. Donji deo izlazi na plažu i u njemu se uglavnom nalaze novoizgrađeni, smeštajni kapaciteti, među kojima su i Nerium Apartmani. Duž plaže je dugo šetalište sa mnoštvom restorana i kafića.

Screenshot_20240612_134907_Gallery_edite
Nerium-apartmani-Leptokarija-Grcka.png

Gde se nalazi Leptokarija?

Leptokarija se nalazi na severoistoku Grčke u regionu Pierija, u podnožju planine Olimp, na obali Egejskog mora. 

 

Od Novog Sada je udaljna oko 770 km, Beograda oko 700 km, a od Niša malo više od 460 km.

 

Ukoliko za Leptokariju krenete kolima ili autobusom lako možete doći novim autoputem koji vodi za Atinu. Putovanje traje između 5-8 sati u zavisnosti iz kojeg dela Srbije krenete. Ukoliko pak idete avionom, aerodrom se nalazi u okolini Soluna. Let između Beograda i Soluna traje oko sat vremena.


Najbliži veći grad i centar regije je Katerini sa 85.000 stanovnika. On se nalazi na 26 kilometra udaljenosti, dok je Solun na oko 100 kilometara od Leptokarije.

Leptokarija plaza copy.png

Vreme i temperatura mora tokom letnje sezone

Leptokarija ima tipičnu mediteransku klimu sa dugim, toplim letima i kratkim, hladnim zimama. Zahvaljujući svojoj lokaciji na obali mora i planinama u zaleđu, Leptokarija je  zaštićena od kišnih vetrova, oblačnog vremena, kao i od ekstremnih temperatura koje se javljaju dalje u unutrašnjosti. Specifičnost Leptokarije je i njena mikroklima, pa se često može čuti da je ovo mesto i vazdušna banja.

 

Leto, od juna do septembra, je veoma vruće i sunčano. Prosečna maksimalna temperatura tokom leta iznosi oko 30°C, vlažnost vazduha je niska, a temperatura se prilično snižava tokom noći, pa bude oko 20°C. 

 

Obalom povremeno duvaju severozapadni vetrovi čineći letnje dane prijatnim, ali i stvaraju odlične uslove za vodene sportove. Padavine su vrlo retke i to je nešto o čemu zaista ne morate da brinete.

 

Sezona u Leptokariji traje od juna do septembra, pa u tom periodu možete iznajmiti i naše apartmane.

 

Prema podacima iz poslednje tri godine, evo šta možete da očekujete tokom sezone:

Jun 

 

Prosečna dnevna temperatura: 28,6°C

Prosečna noćna temperatura: 17,9°C

Prosečan broj sunčanih dana: 24

Prosečan broj kišnih dana: 2

Prosečna temperatura mora: 23,4°C

Avgust

 

Prosečna dnevna temperatura: 32,2°C

Prosečna noćna temperatura: 21,1°C

Prosečan broj sunčanih dana: 28

Prosečan broj kišnih dana: 2

Prosečna temperatura mora: 26,9°C

Jul

 

Prosečna dnevna temperatura: 32°C

Prosečna noćna temperatura: 20,6°C

Prosečan broj sunčanih dana: 28

Prosečan broj kišnih dana: 1

Prosečna temperatura mora: 26,1°C

Septembar

 

Prosečna dnevna temperatura: 27,4°C

Prosečna noćna temperatura: 17,8°C

Prosečan broj sunčanih dana: 25

Prosečan broj kišnih dana: 3

Prosečna temperatura mora: 25,1°C

Plaže u Leptokariji i okolini

Plaže su jedan od najvažnijih kriterijuma koji utiče na odluku turista da posete određeno letovalište. Naravno nisu sve plaže iste, kao što su i ukusi različiti, pa neko voli peskovite neko šljunkovite, ali ono što je svima zajedničko je da plaža ispunjava određene uslove čistoće i kvaliteta vode. 

 

O tome se brine "Međunarodni program Plave zastavice" koji samo najboljim plažama daje ovu oznaku na godinu dana.

Grcka more.jpg

Da bi plaža dobila Plavu zastavicu, mora ispuniti sledeće kriterijume:

 

  • Kvalitet vode: voda na plaži mora biti bakteriološki, hemijski i fizički čista.

  • Sigurnost i usluge: Sigurnost posetioca mora biti na određenom nivou, što podrazumeva prisustvo spasioca i redovno održavanje opreme. Da bi posetioci mogli da uživaju u svom boravku, plaža mora da pruži odgovarajuće usluge što uključuje dostupnost tuševa, toaleta, kao i dovoljan broj stolova i stolica.

  • Upravljanje okolinom: Plaža mora biti čista i održavana. Neophodno je da postoji sistematsko upravljanje otpadom, sistem odvoda kišnice i tretiranje otpadnih voda.

  • Obrazovanje o održivom razvoju: Plaža mora imati program koji promoviše obrazovanje o održivom razvoju, ekološkim vrednostima i zaštiti okoline.

  • Ostali kriterijumi: Dostupnost za osobe sa invaliditetom i očuvanje prirodnog okruženja.

U okolini Leptokarije nalazi se nekoliko lepih plaža, a mi ćemo prvo pomenuti one koje su dobile Plavu zastavicu za 2023. godinu:

Gradska plaža Leptokarija

Peščano-šljunkovita plaža dugačka više od 5 km, široka i dobro uređena.Voda je plitka što čini ovo mesto idealno za roditelje sa malom decom. Nalazi se na 100 m od naših apartmana. Na plaži možete naći kafiće koji nude svoje ležaljke i suncobrane ukoliko poručite bar jedno piće. Tuševi i kabine za presvlačenje su postavljeni na svakih 50 metara.

Grcka plaza 2.jpg
Grcka plaza.jpg

Plaža Skotina

Prelepa peščana plaža duga oko 1 km, između Platamona i Leptokarije, na 5 km od Leptokarije. Plaža ima tuševe, spasioce, ležaljke, suncobrane, a takođe i mrežu za odbojku. Na ivici plaže postoji prirodan hlad koji pravi drvored, a pogled krase planina Olimp i dvorac Platamon. Parking je lako naći.

Neos Panteleimonas

Široka peščana plaža sa bogatim zelenilom u zaleđu. Plaža je lepo uređena, more kristalno čisto, a  ležaljke i suncobrane možete koristiti od brojnih kafića, restorana i beach barova.

Udaljena je 11 km od Leptokarije, a do tamo možete lako stići lokalnim autobusima (15 min vožnje), taxijem ili rent a car vozilom.

Grcka plaza 3.jpg
Grcka more.jpg

Kalamaki

Peščana plaža koja se nalazi između Platamona i Nei Porija 14 km od Leptokarije. Lepo je uređena, opremljena ležaljkama i suncobranima. Duž obale se nalaze brojni beach barovi i taverne, gde možete uživati u ukusnoj grčkoj kuhinji i osvežavajućim pićima uz pogled na more. Lako je dostupna, a postoji i dovoljno parking mesta za one koji dolaze autom. Poseduje i kamp.

Pored ovih plaža, postoje i one koje nisu dobile Plavu zastavicu, ali ih turisti rado posećuju:

Mylos

Peskovito-šljunkovita plaža, sa sitnim šljunkom u vodi. Nalazi se na oko 5 km od Leptokarije. More je plitko, kao i na većini plaža u Olimpskoj regiji. Na samoj plaži postoje kabine za presvlačenje, tuš, a taverne nude ležaljke i suncobrane. Možete poneti sopstvene suncobrane i pronaći prirodan hlad na plaži. Parking je veliki, ali je većim delom na suncu.

Gritsa Beach

Na oko 15 km od Leptokarije se nalazi ova šljunkovita i veoma široka plaža. More je plitko i prozirno, a na plaži nije velika gužva. Postoji tuš i kabina za presvačenje, a takođe i teren za  odbojku i fudbal. Plaži je lako prići, ima veliki, besplatan parking kao i nekoliko kafića i restorana.

Variko Beach

Nalazi se u produžetku plaže Gritsa. Za razliku od nje ova plaža je peskovita, ne toliko široka i manje posećena. Postoji taverna koja nudi suncobrane i ležaljke, a nalazi se i teren za odbojku. Ukoliko želite da se osamite i uživate u tišini ovo je prava plaža za vas. Pored plaže se nalazi veliki, besplatni parking.

Restorani u Leptokariji

Leptokarija ima mnogo restorana, taverni i barova gde možete probati lokalnu kuhinju koja se odlikuje mesom, sirom i pitama, ali i raznovrsnim morskim specijalitetima. 

 

Nemojte zaobići ni beach barove koji nude široki spektar osvažavajućih pića koja mogu biti spas u letnjim mesecima.

 

Ovo su samo neki od lokala koji imaju dobre preporuke turista koji ih su ih posetili, pa ih i mi rado preporučujemo:

 

Zorbas Tavern - restoran se nalazi na obali mora. U ponudi ima ukusnu grčku kuhinju, svežu morska hranu i specijalitete od mesa.

 

Taverna Billys - restoran veselih boja sa pogledom na more. Na meniju možete naći raznovrsne morske specijalitete, veganska i vegetarijanska jela.

 

Plotón Café-Bar - beach bar koji se nalazi uz obalu. Preporuka za sve one koji vole dobru picu i koktele.

 

Αστροφεγγιά - Θαλασσινά (Astrofengia u prevodu zvezdana svetlost)  nalazi se uz obalu mora. Nudi morske specijalitete, ali i jela sa roštilja.

Pijaca u Leptokariji

Pijaca se nalazi u delu Leptokarije iznad pruge, na 5 minuta hoda od Nerium apartmana. Za razliku od pijačnih dana u Srbiji, ovde je pijačni dan samo utorkom. Počinje u ranu zoru i traje negde do podneva. Levi deo je zelena pijaca, a desni je buvljak.

 

Na zelenoj pijaci možete pronaći raznovrsne začine, domaći origano, ali i prirodne, olimpske čajeve. Tezge su bogate sezonskim voćem i povrćem, ali i ukusnim slatkišima (karamele, žele bombone, ratluk). Ljubiteljima sveže ribe i morskih plodova lokalno stanovništvo takođe ima šta da ponudi.

Kakva bi to grčka pijaca bila da nema kvalitetne masline,  maslinovo ulje, odličan feta sir i kvalitetno vino? Ukoliko ste u mogućnosti probajte od svega po malo, nećete zažaliti.

 

Na buvljaku možete pronaći odeću i drugu šarenoliku robu koja može postati uspomena ili suvenir sa letovanja.

Izleti iz Leptokarije

Došli ste na odmor i želite samo da se opustite, da uživate u moru i suncu po ceo dan. Dobro zvuči i potpuno vas razumemo. Međutum, ukoliko se odlučite za aktivan odmor ova regija ima zaista mnogo da vam ponudi. Kako ne biste gubili dragoceno vreme, izdvoji smo za vas šta zanimljivo možete videti u Leptokariji, ali i na koje izlete vredi otići.

Leptokarija

Geološko-istorijski muzej Olimpus

Ovo je interaktivni muzej u kome možete videti, ali i dodirnuti različite minerale, fosile, stene i kristale. Mesto na kome možete naučiti mnogo o geologiji Olimpa i Grčke, svojstvima minerala i drugim zanimljivostima. Otvorene su i noćne posete, a ukoliko vas vreme posluži imaćete priliku da kroz teleskop posmatrate planete i Mesec. Ture su na grčkom, srpskom i engleskom jeziku.

Platamon

Platamon tvrđava

Venecijanski dvorac sagrađen između 1204. i 1222. godine koji je tokom XIV veka bio u okviru Dušanovog carstva. Nalazi se jugoistočno od planine Olimp. Svojim velelepnim zdanjem ostavlja bez daha. 

 

Po nekim istraživanjima veruje se da je na ovom mestu postojao antički grad Heraclio ili Heraklion. Pogled sa zamka čini panorama okolnih mesta, Platamon i Nei Pori. Od Platamona do tvrđave ima 3 km. Ulaz u sam zamak staje 2 eura.

Turističko mesto koje se nalazi na 10 km od Leptokarije.

Katerini

Dion

Arheološki park koji se nalazi u blizini Katerinija, na 20-tak km od Leptokarije. Prošetajte ulicama drevnog grada, osetite atmosferu Helade, njenog načina života i kulture. Iskopine hramova posvećenih Zevsu i Demetri, mnogobrojne statue i mozaici će vam dočarati ovaj zarobljeni trenutak istorije. Posetite i muzej sa eksponatima. Pogled ka moćnom Olimpu je očaravajuć.

Katerini je glavni grad ove oblasti i u njemu živi oko 85.000 stanovnika. Nalazi se na 26 km od Leptokarije.

Solun

Solun je drugi po veličini i značaju grad u Grčkoj, bitan kulturan i administrativan centar sa preko milion stanovnika. Nalazi se na oko 100 km od Leptokarije. Nerium apartmani se nalaze na samo par minuta od železničke stanice, te brzim vozom iz Leptokarije možete stići do Soluna za samo 40 min.

 

Ovo je samo deo njegovog bogatog nasleđa koje možete posetiti:

Solun Bela Kula Grcka.jpg

Bela kula

Vizantijska fortifikacija, nekadašnji zatvor, a danas interaktivni muzej sa koje se proteže veličanstven pogled na ceo grad.

Aristotelov trg

Ukoliko ste se umorili od šetnje ovde se možete odmoriti, popiti kafu, pojesti sladoled.

Solunska Aja Sofija

Crkva je dvokratno otvorena za posete sa pauzom oko ručka, a ulaz je besplatan.

Arheološki i muzej Vizantijske kulture

U Solunu ima desetak muzeja, ali ova dva su verovatno najznačajnija.

Zejtinlik

Spomenik stradanja srpske vojske u I svetskom ratu. Ukoliko ste već u Solunu, bila bi prava šteta da ne posetite ovaj spomenik. Ukoliko nema saobraćajne gužve, iz centra stižete kolima za manje od 20 minuta.

Tržni centar Kosmos

Neizostavna stanica mnogih turista. U njemu možete kupiti najpoznatije svetske brendove i to po povoljnijim cenama tokom sezonskih rasprodaja. 

U okviru centra se pored prodavnica garderobe, nalaze restorani, kafići, supermarketi, bioskopi.

Ostrvo Skijatos

Ovo malo ostrvo sa preko 60 fantastičnih, peščanih plaža je deo Marina nacionalnog parka, u kojem žive mnoge retke životinjske vrste, među kojima i  mediteranske foke. Plaže su raznovrsne, od mirnijih i sređenih, preko izolovanih, do onih sa organizovanim dnevnim žurkama.

 

Do ostrva možete stići direktno brodićem ili kolima do luke Volos pa odatle trajektom. Karte za trajekt možete kupiti na samog ulasku u pristanište, ali je verovatno bolja opcija da rezervišete svoje mesto online unapred. Vožnja trajektom traje oko 2,5 sata.

Skijatos Grcka.jpg

Planina Olimp

Ono što ovu planinu čini zanimljivom jeste veliki diverzitet u reljefu, visoravni, klisure, vodopadi, potoci niz međusobno povezanih vrhova, kao i blizina mora, zbog čega se od 1983. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. 

 

Asfaltnim putem možete doći do nekog od restorana i uživati u prirodi ili pak ukoliko ste ljubitelj planinarenja i hajkinga, prošetati ucrtanim planinskim rutama.

 

Obilazak Novog i Starog manastira Svetog Dionisija upotpunjuju ovaj izlet.

Waterland - aqua park

Ovaj vodeni park nalazi se u mestu Tagarades na oko 15 minuta vožnje od Soluna i nedaleko od puta koji od Halkidikija vodi ka Solunu. Prostire se na površini od 150.000 m² i trenutno je najveći akvapark u Grčkoj.

Što se tiče ponude hrane i pića, turistima su na raspolaganju dva restorana sa mediteranskom hranom, tri snack bara za sendviče i brzu hranu, kiosci za hot dog i štandovi za kupovinu sladoleda i sokova.  Na raspolaganju vam je i prodavnica majica, suvenira, peškira.

 

U Waterland možete doći svojim kolima, a postoje takođe i organizovane ture za turiste koji provode odmor u Leptokariji i drugim mestima Olimpske i Solunske regije.


Ležaljke u vodenom parku su besplatne, a cene pića i hrane su uobičajene kao i na drugim mestima u tom delu Grčke. 


Waterland pruža zabavu svim generacijama. Poseduje veliki broj dubokih i plitkih bazena, bazen sa talasima, tobogane, piratsko ostrvo, lenju reku i mnogo drugih zanimacija.

 

U Waterland-u postoji i ZOO vrt gde se možete družiti sa kamilama, jelenima, srndaćima, konjima, ponijima, rakunima, nojevima, fazanima.


Tu je i farma ovaca, magaraca, kokošaka, gusaka, paunova, pataka, krava i divljih svinja tako da deca i odrasli mogu uživati u društvu omiljenih životinja.

Noćni život u Leptokariji

Za noćni život u Leptokariji se ne može reći da je aktivan u smislu noćnih barova i diskoteka, ali svakako ima šarenoliku ponudu restorana u večernjim satima. Ukoliko pak želite da vaš provod nastavite do duboko u noć, preporučujemo vam da odete u Katerini, Paraliju ili Solun.

Grcka nocni zivot.jpg
bottom of page